U PRIPREMI NOVE MERE ZA PODSTICAJ ZAPOŠLJAVANJA

Deo mera odnosiće se na smanjenje ili oslobađanje poslodavca poreza i doprinosa za novozaposlene, a deo na direktnu subvenciju za svakog novog zaposlenog.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da država priprema nove, dodatne ekonomske mere, a koje će, kako je rekao, biti usmerene na nova zapošljavanja.

Deo mera odnosiće se na smanjenje ili oslobađanje poslodavca poreza i doprinosa za novozaposlene, a deo na direktnu subvenciju za svakog novog zaposlenog.

“O novim merama informisaćemo javnost za nekoliko dana. Trenutno razmatramo oko 20-ak mera, a sa predlogom tih mera izaći ćemo uskoro”, rekao je Mali.

On kaže da to što država razmatra nove mere pokazuje koliko proaktivno vodi računa o ekonomskoj politici.

“Osnova programa prethodnih mera bila je smanjenje negativnih posledica virusa korona na privredu, sada razmišljamo o novim koracima, a upravo su te mere za nova zapošljavanja sledeći korak”, zaključio je Mali.

Mali je izjavio da su predviđanja međunarodnih finansijskih institucija po pitanju rasta srpske privrede mnogo bolja nego za druge zemlje.

Podsetio je da smo posle svega nekoliko dana od početka krize zbog koronavirusa imali preduzeća koja prave zaštitne maske, da je napravljen respirator…

“Kada se to desilo da je naša ekonomija bila toliko sposobna da odgovara na krizu na takav način i da još država dodatno pokaže koliko je važan faktor stabilnosti da, kada je kriza, možete na nju da se oslonite”, naveo je Mali.

Država će do kraja godine definisati poseban program za razvoj juga Srbije, kako bi se podstakla proizvodnja i javnih i privatnih preduzeća, rekao je Mali.

Izvor: Vebsajt RTV