OBAVEZA OMOGUĆAVANJA ZAPOSLENIMA DA RADE OD KUĆE (NA RADNIM MESTIMA NA KOJIMA JE TO ORGANIZACIONO MOGUĆE)

Uredba je objavljena u Službenom glasniku RS, broj 31/20, od 16. marta 2020. godine i počela je da se primenjuje od dana objavljivanja. Ovom uredbom uređuje se poseban način i organizacija rada poslodavaca na teritoriji Republike Srbije za vreme vanrednog stanja.

Prema članu 2. stav 1. Uredbe, za vreme vanrednog stanja poslodavac je dužan da omogući zaposlenima obavljanje poslova van prostorija poslodavca (rad na daljinu i rad od kuće), na svim radnim mestima na kojima je moguće organizovati takav rad u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu.

Prema članu 2. stav 2. Uredbe, ako opštim aktom i ugovorom o radu nije predviđen način rada iz stava 1. ovog člana, poslodavac može rešenjem omogućiti zaposlenom obavljanje poslova van prostorija poslodavca, ukoliko mu to organizacioni uslovi dozvoljavaju.

Prema tome, za vreme vanrednog stanja, svi poslodavci koji imaju radna mesta na kojima je moguće organizovati rad van prostorija poslodavca dužni su da omoguće zaposlenima obavljanje poslova na ovaj način u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu.

Ako opštim aktom (pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom) odnosno ugovorom o radu nije predviđen način rada van prostorija poslodavca, poslodavac može rešenjem omogućiti zaposlenom obavljanje poslova van prostorija poslodavca, ukoliko mu to organizacioni uslovi dozvoljavaju.

Dakle, od 16. marta 2020. godine (za vreme vanrednog stanja) svi poslodavci kojima to dozvoljavaju organizacioni uslovi dužni su da zaposlenima koji rade na radnim mestima na kojima je moguće organizovati rad na daljinu i rad od kuće da takav rad i omoguće, nezavisno od toga da li je ovakav način rada predviđen opštim aktom ili ugovorom o radu. Ako je ovakav oblik rada predviđen odredbama opštih akata i ugovora o radu, zaposlenima će se omogućiti obavljanje poslova van prostorija poslodavca u skladu sa ovim aktima, a ako to nije slučaj, poslodavci koji imaju navedenu dužnost, mogu rešenjem da omoguće zaposlenima obavljanje poslova van prostorija poslodavca.

Prema članu 2. stav 3. Uredbe, navedeno rešenje obavezno sadrži:

1) trajanje radnog vremena;

2) način vršenja nadzora nad radom zaposlenog.

Prema članu 2. stav 4. Uredbe, poslodavac je dužan da vodi evidenciju o zaposlenima koji obavljaju rad van prostorija poslodavca.

Podsećamo da je obavljanje poslova van prostorija poslodavca bliže uređeno odredbama člana 42. Zakona o radu.

Izvor: PK Tatić