Najavljena nova pomoć države hotelijerima

Ministar Siniša Mali predstavio je danas novi paket mera podrške hotelskoj industriji u gradovima Srbije vredan 1,247 milijardi dinara a koji predviđa jednokratnu direktnu subvenciju svakom pojedinačnom hotelu od 350 evra po ležaju i dodatno još 150 evra po smeštajnoj jedinici.

„Ceo program koji se odnosi na pomoć hotelskoj industriji će se realizovati preko javnog poziva. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će raspisati poziv u narednih desetak dana. Daćemo priliku hotelima da se prijave i očekujem da ćemo do kraja septembra, najkasnije do prve nedelje oktobra isplatiti novac iz budžeta Srbije“, rekao je Mali, predstavljajući mere u Privrednoj komori Srbije a nakon sastanka sa hotelijerima.

Ministar je mere ilustrovao i primerom. Kako je objasnio, jednokrevetna soba dobiće oko 500 evra državne pomoći. „Iskoristio sam primer hotela Mona u Beogradu. On ima 237 ležajeva, 146 smeštajnih jedinica i dobiće nešto iznad 100.000 evra kao podršku države. Mislim da je to velika pomoć“, kazao je Mali.

Prema njegovim rečima i ovaj paket mera, kao i prethodni, usmeren je ka tome da se ublaže posledice korona virusa i sačuvaju kapaciteti naše industrije, kao i radna mesta.

„Samo jedan je uslov je za one koji žele da dobiju ovu pomoć a to je da do kraja godine nema otpuštanja više od 10 odsto zaposlenih“, dodao je Mali.

Ministar je naglasio i da nastavak izdvajanja sredstava iz budžeta dokazuje da su državne finansije stabilne i jake, da se vodi računa o svakom dinaru i najavio dalju analizu stanja po sektorima, što će se na kraju odraziti i na planiranje budžeta za 2021. godinu.

Govoreći o najavljenoj meri Mali je rekao da su očekivanja bila da će se od maja postepeno stabilizovati situacija sa virusom, ali kako se to nije dogodilo, gradski hoteli su se našli u problemu jer su poseta i popunjenost bili na izuzetno niskom nivou, što nije bio slučaj sa banjama i planinama u Srbiji.

„U poslednjih par meseci pratili smo šta se dešava. Naša želja je bila da se granice otvore, da putovanja krenu, ali nažalost to se zbog Kovida 19 nije dogodilo. Mi smo prepoznali kao Vlada Srbije probleme sa kojima se suočava hotelska industrija u gradskim sredinama i odlučili da im pomognemo“, objasnio je Mali.

Kako je istakao, podaci su pokazali da u gradovima Srbije ima 380 hotela koji su kategorizovani ali da je popunjenost veoma niska i kreće se svega oko deset procenata.

„U Beogradu je još gora situacija. Od 115 hotela koji su kategorizovani samo 42 je otvoreno. Popunjenost je još niža i kreće se negde oko 9,5 proenata“, precizirao je Mali.

Ministar je ohrabrio građane i izjavom da Srbija ima novca u budžetu, da su prihodi iznad očekivanih i da je sve to još jedna potvrda opravdanosti reformi koje je preuzeo predsednik Aleksandar Vučić.

još uvek u toku i da je ceo privatni sektor, zajedno i sa hotelijerima sa kojima je danas razgovarao, dobio po tri minimalca za svakog zaposlenog i oslobađanje od poreza i doprinosa na zarade u prethodna tri meseca. U toku je, podsetio je, drugi paket davanja 60 odsto minimalca u avgustu i septembru i odlaganje poreza i doprinosa za još jedan mesec.

„Ukupan iznos pomoći je negde između 5,8 i 5,9 milijardi evra, kada tome dodate i kredite Fonda za razvoj, garantnu šemu dogovorenu sa komercijalnim bankama. Imajte u vidu i da smo izdvojili i 2,6 milijarde dinara za pomoc poljoprivrednim proizvođacima, zatim 4000 dinara za jednokranu pomoć penzionerima, kao i da smo za deset odsto povećali plate zaposlenim medicinskim radnicima“, podsetio je Mali.

On je dodao da je sve što je učinjeno dalo rezultate jer smo po stopi rasta naše ekonomije jedni od najboljih u Evropi a ista situacija je i kada je reč o podacima koji se odnose na nezaposlenost, jer nema „crnih brojki“ karakterističnih za druge zemlje sveta.

„Pratimo situaciju u Srbiji, svetu i regionu i kada budemo pravili budžet za 2021. gledaćemo da ukoliko bude potrebno izdvojimo dodatni novac za podršku kako bismo na pravi način završili ovu krizu izazvanu Kovidom 19. Bitno je da naglasim da ovim davanjima ni na koji način ne ugrožavamo makroekonomsku stabilnost. Raduje me i što mogu da vam kažem da smo u u ponedeljak, 17. avgusta imali novi presek priliva od PDV i poreza i da su oni veći nego što smo planirali i to ne u odnosu na brojke iz rebalansa već u odnosu na inicijalni budžet planiran za 2020. godinu“, rekao je Mali.

Ministar je apelovao na građane Srbije da traže fiskalni račun jer je jasno da oni koji ga ne izdaju izbegavaju da državi plate porez. „Mi upravo od tog novca pomažemo hotelsku industriju, gradimo vrtiće, bolnice, škole i autoputeve. Poreska uprava je u tom delu aktivna a biće još aktivnija da sivu ekonomiju suzbijemo na najmanji mogući nivo“, poručio je Mali.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević izrazio je zadovoljstvo što je dogovoren ovaj paket pomoći i dodao da će se ubrzo na sajtu tog ministarstva biti objavljen javni poziv koji će jasno definisati kriterijume i proceduru za prijavu hotelijera.

„Gradski hoteli su najviše ugroženi jer su najviše zavisili od stranih gostiju, dok sa druge strane imamo povoljnu situaciju u unutrašnjosti Srbije, u banjama i na planinama. Imamo situaciju da se u prvih šest meseci se smanjuje devizni priliv iz inostranstva, zbog odustva stranih turista ali sa druge strane imamo i da se smanjuje devizni odliv jer su nas građani poslušali i ostali u zemlji. Mi očekujemo da zbog toga imamo rezultate slične prošlogodišnjim“, kazao je Knežević.

Vlasnik hotela Mona Tomislav Momirović zahvalio se ministru finansija Siniši Malom i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji, kako je rekao, stoji iza ovih mera pomoći i ocenio da je reč o velikoj pomoći za hotelski biznis u Srbiji.

„Hotelski biznis je ovim merama dobio jaku podršku. Vlada je nama stala iza leđa i pomogla da preživimo ovo vreme koje je teže za nas od Drugog svetskog rata“, kazao je Momirović i i podsetio da je su neke pomoći kao što je isplata 100 evra građanima Srbije ali i podrška u platama pomogla da deo tog novca „završi“ u hotelima u unutrašnjosti Srbije.

Izvor: MINISTARSTVO FINANSIJA RS